Voi mai avea nevoie de ochelari?

Voi mai avea nevoie de ochelari?

Înainte de operația de cataractă și împreună cu medicul oftalmolog, ar trebui să discutați despre cum ați vrea să vedeți după operație și cât de sănătos este ochiul dumneavoastră. Această discuție vă va permite să alegeți cristalinul artificial cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Unele cristaline artificiale pot să reducă și chiar să elimine nevoia de ochelari după operația de cataractă, chiar dacă folosiți ochelari în prezent pentru citit sau pentru a vedea la distanță.

Afecțiuni ale ochilor și ochelarii

Unele afecțiuni ale ochilor se corectează de obicei cu ochelari sau lentile de contact. Acestea pot fi remediate în timpul operației de cataractă. Dacă înainte de operație le-ați corectat prin ochelari, aveți posibilitatea să reduceți sau chiar să eliminați nevoia de a-i purta după aceea. Depinde de tipul de cristalin artificial pe care l-ați ales. Afecțiunile ochilor care pot fi corectate în timpul operației de cataractă sunt următoarele:

Image

Miopia

Miopia este abilitatea de a vedea clar persoanele sau obiectele aflate în apropiere dar nu și pe cele aflate la distanță.1

Image

Hipermetropia

Hipermetropia este abilitatea de a vedea clar obiectele și persoanele aflate la distanță dar nu și pe cele aflate în apropiere.2

Image

Prezbiopia

Prezbiopia apare odată cu înaintarea în vârstă, atunci când cristalinul natural al ochiului se întărește și își pierde flexibilitatea. Odată cu apariția prezbiopiei, s-ar putea să fie nevoie să țineți cărțile sau revistele la o distanță egală cu lungimea brațului, ca să le puteți citi. Înainte de operația de cataractă presbiopia se corectează, de obicei, prin recomandarea de ochelari sau lentile de contact care vă ajută să vedeți mai clar obiectele din apropiere sau aflate la distanță.3

Image

Astigmatismul

Astigmatismul apare din cauza unei cornee de formă neregulată. Acest lucru duce la o vedere neclară și distorsionată indiferent de distanță.4

Referințe:

  1. American Optometric Association. Myopia (Nearsightedness). Available at: https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/myopia?sso=y. Accessed August 13, 2018.
  2. American Optometric Association. Hyperopia (Farsightedness). Available at: https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/hyperopia?sso=y. Accessed August 13, 2018.
  3. National Eye Institute Staff. Presbyopia. Available at: https://nei.nih.gov/health/errors/presbyopia. Accessed August 13, 2018.
  4. National Eye Institute Staff. Astigmatism. Available at: https://nei.nih.gov/health/errors/astigmatism. Accessed August 13, 2018.