Operația de cataractă

Când ar trebui să vă operați de cataractă?

Cataracta se poate forma încet, de-a lungul unei perioade lungi de timp și, de aceea, e posibil să aveți cataractă și să nu vă dați seama imediat de această afecțiune. Dacă dumneavoastră, sau o persoană pe care o cunoașteți, a trecut prin simptomele de mai jos, este posibil să fie cauzate de prezența cataractei.

Adresați-vă unui medic oftalmolog dacă aveți oricare dintre următoarele simptome ale cataractei:1

Vedere încețoșată sau neclară

Atunci când aveți cataractă este ca și cum v-ați uita printr-un geam aburit. La început, doar mici zone din ceea ce vedeți sunt neclare. Dar odată ce cataracta se dezvoltă, zona neclară a vederii va fi din ce în ce mai mare. Astfel, imaginile pe care le vedeți pot să devină din ce în ce mai șterse și mai neclare.4

Nu vedeți bine noaptea

Când cataracta se agravează, din ce în ce mai puțină lumină ajunge la retină, care este stratul profund al ochiului la nivelul căruia se formează imaginea. Astfel, nu mai vedeți bine noaptea și de aceea vă va fi greu să conduceți pe întuneric. S-ar putea să aveți nevoie și de mai multă lumină pentru activitățile la interior, cum ar fi cititul sau gătitul.4

Sensibilitatea la lumină și la imagini strălucitoare

Cataracta vă poate face ochii mai sensibili la lumină. S-ar putea să observați că luminile din casă vi se par prea puternice și că aveți probleme cu vederea atunci când soarele strălucește puternic.4

Prezența cercurilor luminoase (halo-uri) în jurul obiectelor strălucitoare

Cataracta poate să vă facă să vedeți cercuri luminoase în jurul obiectelor strălucitoare. De asemenea, vi se poate părea că luminile de la semafoare, de la stâlpii de iluminat public sau cele din trafic sunt orbitoare. De aceea, condusul noaptea poate deveni dificil.2

Culorile șterse sau cu o nuanță gălbuie

Pentru început, culorile pot să apară șterse. Ceea ce vedeți poate, de asemenea, să capete o nuanță gălbuie. Toate acestea se întâmplă treptat. S-ar putea să ajungeți să deosebiți cu greu între culorile negru, albastru și mov.4

Vederea dublă

Uneori, cataracta poate să ducă la vedere dublă, adică să vedeți două imagini ale unui singur obiect, în același timp. Acest lucru se întâmplă chiar dacă aveți doar un ochi deschis.4

Schimbări dese ale ochelarilor de vedere sau ale lentilelor de contact

S-ar putea să aveți nevoie să vă schimbați ochelarii sau lentilele de contact mai des. În mod neobișnuit, unele persoane pot chiar să observe o îmbunătățire a vederii de aproape și să nu mai aibă nevoie de ochelari pentru un timp. De obicei această situație dispare odată ce cataracta progresează.4

Dacă aveți în jur de 60 de ani sau mai mult, un consult anual la oftalmolog vă permite să identificați din timp semnele timpurii ale unei cataracte în evoluție. Dacă vă preocupă modul în care vedeți sau credeți că ați putea avea cataractă, nu ezitați să faceți o programare la un medic oftalmolog.

Image

La începutul consultației, veți discuta despre vederea dumneavoastră cu medicul oftalmolog, care vă va examina ochii și vă va spune dacă problemele de vedere pe care le aveți sunt cauzate de cataractă.

Image

Medicul oftalmolog este singurul care vă poate da sfaturi despre tratamentul cataractei. Cu cât veți fi mai bine informat despre cataractă, cu atât mai mult vă veți implica în alegerea tratamentului potrivit pentru dumneavoastră.

Ce se întâmplă în timpul operației de cataractă?

În timpul operației de cataractă, medicul oftalmolog înlătură din ochi cristalinul natural care a devenit opac și îl înlocuiește cu un cristalin artificial.

Select Image

Operația de cataractă este o procedură obișnuită care, în general, durează mai puțin de 30 de minute.

În mod obișnuit, operația are următoarele etape:

Select Image
1

Aplicarea unui anestezic local sub formă de picături pentru amorțirea ochiului (ochilor).

2

Se face o mică incizie de câțiva milimetri în cornee.

3

Cu un instrument special se sparge și se înlătură cataracta.

4

Un cristalin artificial se introduce în locul cristalinului opacifiat.

5

S-ar putea ca ochiul operat să fie pansat pentru o scurtă perioadă, după intervenție.

Cristalinul artificial implantat devine parte din ochi, exact cum este cristalinul natural cu care v-ați născut. Odată ce a fost implantat, nu îl veți vedea sau simți. Nu are nevoie de îngrijire specială.1

La ce să mă aștept în perioada de recuperare?

De obicei, recuperarea după operația de cataractă este foarte rapidă. Cei mai mulți pacienți pot să se întoarcă la activitățile lor zilnice foarte repede după operație atunci când nu sunt complicații. În 24 de ore pacienții își pot relua activitățile zilnice și vederea li se va îmbunătăți în timp.11
Va trebui să folosiți picături de ochi după operație. Asigurați-vă că respectați recomandările oftalmologului.

Ce riscuri există?

Deși operația de cataractă este una simplă, eficientă și relativ rapidă, există posibile complicații, ca pentru orice altă procedură chirurgicală.1

Vă rugăm să vorbiți neapărat, înainte de operație, cu medicul oftalmolog pentru a afla mai multe despre riscurile operației de cataractă.

Select Image

Peste 4 milioane de persoane se operează de cataractă în fiecare an în Uniunea Europeană.4 95% rată de succes5

Select Image
cataracts surgery success rate

Printre riscurile operației de cataractă se află:11

  • Inflamația
  • Infecția
  • Sângerarea
  • Edemul (umflarea zonei)
  • Dezlipirea retinei
  • Glaucomul
  • Cataracta secundară
  • Pierderea vederii

Riscul de a apărea complicații crește dacă aveți și alte patologii oculare asociate sau alte boli

Urmăriți filmul de mai jos pentru a afla mai multe despre
operația de cataractă

thumb-operatia-cataracta

Referințe:

  1. National Eye Institute Staff. Facts About Cataract. National Eye Institute. September 2009. Available at: https://nei.nih.gov/health/cataract/cataract_facts. Accessed August 20, 2018.
  2. Day AC, et al. Laser-assisted cataract surgery versus standard ultrasound phacoemulsification cataract surgery. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2016; Issue 7. Art. No.: CD010735. DOI: 10.1002/14651858.CD010735.pub2.
  3. Nagy Z, et al. Initial clinical evaluation of an intraocular femtosecond laser in cataract surgery. J Refract Surg. 2009 Dec;25(12):1053-60.
  4. Alio JL. Cataract surgery with femtosecond lasers. Saudi Journal of Ophthalmology. 2011;25:219–223.
  5. Juhasz E, et al. Analysis of Planned and Postoperatively Measured Flap Thickness After LASIK Using the LenSx Multifunctional Femtosecond Laser System. J Refract Surg. 2014;3-(9):622-626.
  6. Yeoh R. Practical differences between 3 femtosecond phaco laser platforms. J Cataract Refract Surg. 2014 Mar;40(3):510.
  7. Alcon Data on File. Alcon-LenSx Engineering Report. ER15-011 Rev. B.
  8. Mastropasqua L, et al. Femtosecond Laser Versus Manual Clear corneal incision in cataract surgery. J Refract Surg. 2014;30(1):27-33.
  9. Alcon Data on File. LensX® Laser System Operator’s Manual. Date of Issue: December 2012. 80-001 Rev. G.
  10. Abell et al. Effect of femtosecond laser–assisted cataract surgery on the corneal endothelium. J Cataract Refract Surg. 2014;40:1777–1783.
  11. Mayo Clinic Staff. What you can expect [Cataract Surgery]. Mayo Clinic. July 30, 2013. Available at: http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cataract-surgery/basics/what-you-can-expect/prc-20012917. Accessed August 20, 2018.
  12. Eurostat. Surgical operations and procedures statistics. Available at: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Surgical_operations_and_procedures_statistics. Updated September 2017. Accessed June 14, 2018.
  13. Laser eye surgery hub. Cataract Statistics & Resources. Available at: https://www.lasereyesurgeryhub.co.uk/cataract-statistics/. Accessed August 20, 2018.